Ważne pytania i odpowiedzi

Czy o zęby mleczne należy dbać tak jak o stałe?

   Zęby mleczne, tak samo jak stałe, są narażone na próchnicę, która nieleczona prowadzi do zbyt wczesnej ich utraty. Natomiast brak zęba hamuje wzrost kości i prowadzi do licznych schorzeń zgryzu.

   Oczywiście, że o zęby mleczne należy dbać z wielką starannością, ponieważ przygotowują one miejsce zębom stałym. Ponadto cechują się słabszą mineralizacją, co oznacza, że mają cienką warstwę szkliwa i bardzo szybko się psują.

Kiedy po raz pierwszy należy skonsultować się ze stomatologiem i jak często stawiać się na wizyty?

   Pierwsza wizyta jest uzależniona od pojawienia się pierwszych zębów, około 12 miesiąca życia. Lekarz stomatolog sprawdzi czy ząbkowanie przebiega we właściwy sposób oraz wyznaczy datę kolejnej wizyty. Następnie trzeba pojawiać się z dzieckiem w gabinecie raz na 3 miesiące.

Od kiedy zacząć dbać o higienę jamy ustnej dzieci i jakich środków używać?

   Zanim jeszcze pojawią się pierwsze zęby Rodzice powinni wacikiem nawilżonym rumiankiem lub ciepłą, przegotowaną wodą przemywać dziąsła, co ma przygotować dziecko do późniejszego szczotkowania i dbania o higienę jamy ustnej. Kiedy już zęby mleczne się wyrżną tę samą metodę stosujemy wobec zębów. Po 12 miesiącu możemy sięgnąć po szczoteczkę odpowiednią do wieku i szczotkować zęby, na razie bez pasty. Gdy dziecko nauczy się wypłukiwać usta, zainwestujmy w adekwatną dla tego wieku pastę o obniżonej zawartości fluoru i oczywiście smakową.

Czy możemy pozwalać dziecku pić słodkie napoje na noc?

   W związku z tym, że osady ze słodkiego napoju będą miały kontakt z powierzchnią zębów przez całą noc, jest to absolutnie niedopuszczalne. Takie postępowanie może prowadzić do próchnicy butelkowej, której źródłem są wszelkiego rodzaju kaszki, słodzone herbatki czy soczki. Zęby narażone na bakterie, które pochodzą z tych produktów osiadają na nich i demineralizują szkliwo. Jest to rodzaj próchnicy, który bardzo szybko niszczy znaczne powierzchnie zębów mlecznych.

Warto też przeczytać: